تبخال با حالتی مانند ذوق ذوق شروع میشود و بعد از چند روز تبدیل به زخم میشود. درمانهای رایجی برای تبخال وجود دارد و برخی از مواد غذایی هم به پیشگیری و بهبود تبخال کمک میکنند.
زخم سرد توسط ویروس تبخال در ناحیه اعصاب صورت ایجاد میشود.
این عارضه با استرس، سرماخوردگی، آنفلوانزا، خستگی و عادت ماهیانه تشدید میشود.
این ویروس به پایانه اعصاب مخصوصا در اطراف لب حرکت میکند، سپس وارد سلولها شده و نهایتا باعث عفونت و بروز زخم سرد میشود.
علائم تبخال
اولین علامت تبخال احساس ذق ذق ناگهانی است، که معمولا در طی ۲۴ ساعت به تاول تبدیل میشود.
عفونت میتواند علائمی شبیه آنفلوانزا در فرد ایجاد کند. بعد از چند روز زخم سرد خشک شده و پوست التیام مییابد.
درمانهای رایج تبخال
معمولا برای کاهش درد از مسکن استفاده میشود.
در برخی موارد پزشک کرمهای ضد ویروس چون آسیکلوویر تجویز میکند.
در صورت عود مکرر عفونت هرپس ممکن است از آسیکلوویر خوراکی برای درمان استفاده شود.
مواد غذایی مفید برای تبخال
ویتامین C و تبخال
پرتقال، گریپ فروت، توتها، فلفل قرمز، سبزیهای برگی سبز، سیبزمینی شیرین و سیب زمینی از منابع خوب ویتامین C هستند.
دریافت مقادیر بالای ویتامین C میتواند در پیشگیری از زخم سرد موثر باشد.
فلاوونوئیدها و تبخال
پیاز، سیب، انگور و چای از منابع غنی بیوفلاونوئیدها هستند که میتوانند از تشکیل تاول بعداز احساس ذق ذق کردن پیشگیری کنند.
اسیدهای آمینه و تبخال
گوشتهای قرمز، گوشت مرغ، ماهی، شیر و تخممرغ حاوی اسید آمینه لیزین هستند.
این اسیدآمینه عملکرد آرژنین را که به تکثیر ویروسها کمک میکند، مهار مینماید.
مواد غذایی که باید در تبخال پرهیز شوند
شکلات، مغز دانهها، دانهها و کشمشها حاوی اسید آمینه آرژنین هستند که به تکثیر ویروس کمک میکنند.
سایر اقدامات
مکمل ۲۰۰ میلی گرم ویتامین C و بیوفلاونوئیدها ۳ تا۴ بار در روز میتوانند از بروز هرپس پیشگیری کنند.
مصرف قرص روی به هنگام استرس به تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک میکند.
مصرف ۱۵ قطره اکیناسه در آب گرم، سه بار در روز به تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک میکند.